четверг, 28 мая 2015 г.


На території замку Любарта існує декілька музеїв, а саме: музей дзвонів, музей книги і художній музей. Також можна побачити арсенал, вязницю, залишки церкви, підземні ходи і багато чого цікавого.
Музей дзвонів у Луцькому замку – унікальний, єдиний в Україні. Його було відкрито у 1985 році. Наукові співробітники державного історико-культурного заповідника зібрали колекцію дзвонів XVII – поч. ХХ ст. Між найстарішим і наймолодшим експонатом, пролягла відстань у понад 345 років! Надзвичайно рідкісним для України є дзвін 1647 року, тому що багато дзвонів під час козацьких воєн 1648-1654 рр. було перелито на гармати. Він ще пам’ятає часи Богдана Хмельницького. Цінний він ще і тим, що було його відлито не заводським способом, а одним лише майстром – дзвінником і підмайстрами за тільки їм відомою технологією. Ця утаємниченість колишніх цеховиків призвела до появи численних легенд, міфів і чудес, пов’язаних з багатовіковим невід’ємним предметом християнського богослужіння. Оцінити мистецтво (вправність, професіоналізм) колишній майстрів ливарної справи (людвісарів) можна по різноманітним видам рельєфних орнаментів, що прикрашають цей ударний музичний інструмент.
Дзвін – не тільки атрибут церковної дзвіниці. Музейна збірка представлена також і різноманітними службовими дзвониками, дзвіночками, бубонцями, які сучасна пересічна людина бачила хіба що в кіно. Коли піднятися на вежу Луцького замку, то можна побачити ті дивовижні експонати: від найменшого дзвоника, що має довжину всього кілька сантиметрів, і призначався у давнину для поштової карети, до найбільшого церковного дзвона, який важить майже півтонни. Є тут дзвони з пожежної частини, залізничного вокзалу, річкової пристані, пошти і навіть невеличкий шкільний дзвоник.
Музей книги у м.Луцьку відкрито у вересні 2005 року в будинку, що стоїть на замковому дворищі, який первісно був повітовим казначейством (скарбницею). Книгозбірня – дар владики Варфоломія, архієпископа Рівненського і Острозького УПЦ. Основна її частина – стародруки, найстарішому з яких 366 років! Це Службове Євангеліє видане у Львові 1644 року. Ще один раритет – двохтомний Требник митрополита Петра Могили – відомого духовного, політичного і культурного діяча України. Особливої ваги Требнику додає те, що видано його було за життя митрополита – 1646 року. Загалом в експозиції представлено продукцію шести друкарень. На основі зображувального матеріалу і реальних моделей у музеї можна простежити весь технологічний процес колишнього друкування Як наочне свідчення до уваги відвідувачів – діюча модель – реконструкція верстата ХV ст., часів першодрукарів Європи. Серед експонатів – видання Львова, Києва,Чернігова, Вільнюса, Почаєва, Москви, Нюрнберга, Познані XVII – поч. ХІХ ст.
Відкрито у 1973 році у приміщенні колишнього шляхетського суду і повітової канцелярії (1789 р.) на території Луцького замку. Основою зібрання стала колекція картин із Олицького замку князів Радзивіллів. В останній експозиції музею є роботи відомих художників багатьох країн Європи: Іспанії, Італії, Франції, Австрії, Німеччини. Працівники музею зібрали велику колекцію полотен сучасних українських художників – більше 750 робіт.

Комментариев нет:

Отправить комментарий